Stofferpix By Kristoffer Ihlen
Camelrace-2.jpg

Wadi Rum

Jordans røde sten og vildmark er et ekstraordinært stykke jord af ørkenfauna. Petroglyffer fra stenalderen, som vidner om en vedvarende nomadisk tilstedeværelse tilbyder et sjældent vindue fra menneskehedens tidligste begyndelse.

Besøgscenteret.

Wadi Rum (Månens dal) ligger i den sydlige del af Jordan, beliggende på et højt plateau ved den vestlige del af den arabiske ørken. Gigantiske klippeformationer, krusede sanddyner og det klare natteliv skaber en næsten eventyrlig stemning på tværs af et u-opbygget område med en størrelse på 720 km2. Dette er virkelig den "rødeste" del af Jordan, farvet af jernoxid og langt det mest dramatiske man kan skue med hensyn til landskab.


Wadi Rum er en rejse gennem jordens geologiske udvikling, og mange af disse topografiske træk er ældre end Dødehavets riften, der danner Jordans vestlige grænse. Massive bjerge popper lige op fra sandet, resultatet af den oprindelige tektoniske bevægelse, der spalter bjerggrunden med en nærmest kubisk perfektion, før den hæver sig højt over ørkenbunden. Blæser sand og vinter oversvømmelser glatte dale og kløfter, der former sandstenerne til naturlige tårne, og danner buede broer. Hårdere, og ældre granit danner substratet i Wadi Rum og er synligt blandt de højeste bjerge.

Månen er ved at falde.

Over 20.000 helleristninger, og indskrifter er dokumenteret inde i Wadi Rum, der sporer den menneskelige eksistens tilbage omkring 12.000 år. I dag har et fåtal nomadiske beduiner deres hjem her, hvor de lever af hovedsagelig turisme. Filmen Lawrence of Arabia fra 1962 introducerede Wadi Rums skønhed til resten af verden og tiltrak en stabil bølge af turister og et stigende antal filmpersonale. Filmen The Martian blev filmet her i 2015, hvor Wadi Rum stod som den røde planet. Med mindre end tre dages regn om året er Wadi Rum blevet den ultimative destination i Mellemøsten for vandrere, klatrere, campister og naturelskere.

Her er mine billeder fra Wadi Rum