Den Romerske Akvadukt i Moria.

I Grækenland kan du finde eksempler på romersk arkitektur og konstruktioner. Og i landsbyen Moria nogle kilometer nordvest for Mytilini er der rester af en sådan konstruktion.

I slutningen af .2. århundrede til begyndelsen af det 3. århundrede. Da romerne befæstede øen, ønskede de at have ferskvand fra de omkringliggende bjerge og ned til hovedstaden i Mytilini. De lavede derfor denne konstruktion. et 22 kilometer langt vandløb med nogle  akvadukter, der fører vandet fra Megali Limni ved foden af Oympus Bjerget ned til hovedstaden. Men vandet blev også tilført fra andre byer som: Larsos og Lambou Mylou, og dette var nok til at forsyne hovedstaden med 127.000 kubikmeter vand per dag. Denne akvadukt i Moria blev kaldet Kamares, og akvadukten blev bygget af grå marmor fra øen. 

Moria er en mindre landsby, men bageri, slagter, supermarked, minimarket og tavernerne har travlt. Parker din bil lidt udenfor landsbyen og tag en tur. Hvis du er sulten, serverer tavernerne lækre meze og du kan sidde og nyde de lokale fristelser. Det bedste sted at parkere bilen er tæt på kirken Agios Vasileios (ST.Basil) fra det 17. århundrede med en række kunstnerisk udskårne træ-ikoner, som er udført af en præst fra kirken.

Skala Skamnia

Skala Skamnia ligger nord for Molllivos, og er en lille fiskerby på den nordlige del af Lesvos. Landsbyen er fødestedet til forfatteren Stratis Myrivilis (1890-1969), der skrev novellen Panagia Gorgona, inspireret af Madonna's lille kirke, bygget på en lille klippe nede ved havnen. Skala Skamnia er et af de smukkeste steder på øen med mange værelser til leje, og gode strandpromenader. Tavernerne serverer frisk fisk, sprutter, og skaldyr. Landsbyen byder også på flere smukke små strande, hvis du blev fristet til et bad i Det Ægæiske Hav. Landsbyen er bevaret i en traditionel stil med vidunderlige brostensbelagte veje og en fantastisk udsigt over Ægæerhavet og den tyrkiske kyst. Denne lille perle er et af de steder at opleve. Nyd den storslåede solnedgang og server dig de bedste ingredienser, som havet kan tilbyde. Og med en lille Ouzo ved siden af det kan du ikke gå galt.

Ouzoens Mekka.

At besøge denne vidunderlige ø uden at have smagt Ouzo, er som at rejse til Barcelona og ikke se Ramblaen. For Lesvos er Ouzo ikke bare en drink, men en kultur, og halvdelen af det græske markeds samlede ouzo-volum produceres på Lesvos, så de har noget at være stolte af. Den lokale ouzo er af fremragende kvalitet. En forskel fra den ene til den anden skyldes alkoholvolumenet, der varierer mellem 38-48% og hjælper med at bestemme, hvor sød eller skarp destilleret den er. For at finde ud af, hvilket mærke der er noget for dig, er du nødt til at smage flere af dem, og husk at spise nogle Meze mens du prøver dem ud. Maden hjælper med at frembringe de bedste smagsoplevelser fra ouzo. Et andet tip til at få den bedste smag er at ikke blande det med is. Brug koldt vand, lige nok til at få den lyseblå eller næsten hvide farve. Når du bruger is, bliver ouzoen for kold til at frembringe den bedste smag.

Mad fra havet passer godt til en Ouzo.

Ouzo kan også bruges som "medicin", og i de gamle dage, da børnene fik tænder. En dråbe eller to på fingrene og gned ouzo på gummerne for at berolige smerten. En landmand fra Megalochori fortalte mig engang, at ouzo uden sukker var det bedste middel mod myg. En stænk af Ouzo i dine hænder og gnid det på dine ben, arme og hoved. Siden den dag jeg lærte dette, har jeg altid brugt Ouzo som et mygemiddel.

En præst drikker også Ouzo.