Det idylliske Skåne

Træet der bare skulle fotograferes.

Jeg får en nostalgisk følelse når jeg kører gennem dette landskab. I min barndom på vej fra Oslo til Klampenborg lige udenfor København havde min mor et par venner, som vi tit besøgte rundt pinsetid. Og min mor lavede altid pitstop her nede. Det vil sige at hun kørte forbi Helsingborg og videre ned mod Malmø, og Trelleborg. Kun fordi hun elskede dette landskab. En god rundtur for at opleve dette, og suge til sig indtryk af det skånske landskab.

Og de bedste minder om et svensk gadekøkken der serverer varm korv med potatismos, og når man fik dette serveret med en iskold Coca Cola så blev man ikke andet end glad i låget.


Og man får lyst til at spille: Ulf Lundells, Jag Tivs Bäst I Öpna Landskap…

Svaneholm Slot i det sydlige Skåne.

Det firelængede renæssanceslot med en lille borggård i midten ligger omgivet af smukke bøgeskove direkte ved Svaneholmssøen. Slottet er opført i 1530 på en holme af den danske Rigsråd Mourids Jepsen Sparre.

I 1780'erne blev Svaneholm overtaget af den svenske fritænker Rutger Macklean, der som den første i Skåne gennemførte en række landboreformer, der forbedrede bøndernes livsvilkår i Skåne første omgang, men som blev gældende for hele Sverige i sidste ende. I dag ejes slottet af en andelsforening. I slottets museum findes udstillinger med interiører fra en landhandel, og de skånske hjem.Der er servering på slottets cafe, og man kan leje en robåd hvis man ønsker at fiske, eller bare ro en tur på den lille sø. 

Svaneholmssøen.

Rutger Maclean.

Bagom denne statue er der nogle gravstene. Det er en kirkegård for slottets hunde der er anlagt her

Ales Sten.

Ales Sten er Sveriges største skibssætning, 67 meter lang, og dannet af 58 kæmpe sten ved Kåseberga Havn i det sydøstlige Skåne, lige øst for Ystad. Formentlig lavet 1500 Fkr. En Skibssætning er en skibsformet gravform der blev brugt i bronzealderen, jernalderen, og vikingetiden. En spidsoval stensætning der danner rammen om en grav indenfor skibssiderne eller det kan være et mindesmærke for en død.

Øresundsbroen.

Øresundsbroen.

Øresundsbroen. Ligger som et smukt monument. Og med en samlet længde på 7845 meter er den Skandinaviens længste. Et pitstop på vejen hjem bliver derfor udsigtsposten på den svenske siden af broen lige udenfor Malmø. At stå her ved solnedgang er en smuk oplevelse. Personlig synes jeg det er synd man ikke har lavet en restaurant eller en cafe, men her ligger kun et nedlagt konferencecenter der har set sine bedre dage.