OUZOENS MEKKA. by Kristoffer Ihlen

At besøge denne vidunderlige ø uden at have smagt Ouzo, er ligesom rejse til Barcelona og ikke at have set Ramblaen. For Lesvorianerne er Ouzo ikke kun en drink, men nærmere en Kultur, og halvdelen af et græske markeds samlede ouzo-mængde er produceret på Lesvos, så de har noget at være stolte over. De lokale ouzoer er af fremragende kvalitet. En forskel fra den ene til den anden skyldes alkoholen-volumen der varierer mellem 38 - 48% og er er med til at bestemme hvor sød eller skarpt destilleret den er. For at finde ud af, hvad mærke der er noget for dig, er du nødt til at smage flere af dem, og husk at spise nogle Meze mens du prøver dem ud, maden vil hjælpe med at bringe ud de bedste smagsoplevelser fra ouzoen. Et andet tip til at frembringe det bedste smag er, at ikke blande den med is. Brug koldt vand, lige nok til at få den lyseblå, eller nærmest hvide farve. Ved brug af is, bliver ouzoen for kold til at frembringe den bedste smag.

Feta til din Ouzo er godt.

Pater drikker også Ouzo til sin frokost.

Ouzo kan også bruges som medicin, og i gamle dage brugte de det gerne når babyer fik deres tænder bare en dråbe eller to på fingeren og gned ouzo på tandkødet for at stilne smerten. En landmand fra Megalochori fortalte mig engang, at ouzo uden sukker var det bedste middel mod myg. Et lille stænk af Ouzo i dine hænder og gnid det på din ben, arme, og hoved. Siden den dag jeg fik dette at vide, har jeg altid brugt Ouzo som middel mod myg.

Skala Skamnia. by Kristoffer Ihlen

Skala Skamnia ligger lige nord for Molllivos, og er en lille fiskerlandsby ved den nordlige del af Lesvos. Landsbyen er fødestedet til forfatteren Stratis Myrivilis (1890 - 1969), der skrev romanen Panagia Gorgona, inspireret af den lille kirke Madonna, som har været bygget på en lille klippe ud til havet. Skala Skamnia er et af de mest turistede steder på øen med mange værelser til leje, og gode taverner tæt ved havet der serverer frisk fisk, og skaldyr. Landsbyen tilbyder også flere smukke små strande hvis du skulle være fristet til et bad i det Ægæiske hav. Landsbyen er bevaret i en traditionel stil, med vidunderlige brostensbelagte veje, og fantastisk udsigt til det Ægæiske Hav og Tyrkiets kyst. Denne lille perle er et af de steder man skal opleve. Nyd den pragtfulde udsigt i solnedgang, og få serveret de bedste råvarer der havet kan tilbyde. Og en lille Ouzo ved siden af, så kan det ikke gå galt.  

Kirken.

God udsigt til havet.

Sprutter der hænger klar.

Indenfor den lille kirke.